ποιο είναι το στάδιο ορισμού στη σκέψη του σχεδιασμού;

Ως δεύτερο βήμα στη διαδικασία Design Thinking, το στάδιο ορισμού είναι όπου θα δημιουργήσετε μια σαφή ιδέα για το ποιο ακριβώς πρόβλημα θα λύσετε για τον χρήστη. Στη συνέχεια, θα διαμορφώσετε αυτό σε μια δήλωση προβλήματος που θα λειτουργεί ως βόρειο αστέρι σας σε όλη τη διαδικασία σχεδιασμού. Μόλις ολοκληρωθεί αυτό, πιθανότατα θα αναλύσουν τα συνθετικά ευρήματά τους ξανά για να δημιουργήσουν μια πιο ολοκληρωμένη σύνθεση. Στη σχεδιαστική σκέψη ορίζουν στάδιο, ο σκοπός είναι να δημιουργηθεί μια δήλωση προβλήματος μέσα από τη διαδικασία της ανάλυσης για να συνθέσει.

Μια δήλωση προβλήματος είναι ένα ουσιαστικό μέρος του σχεδίου σκέψης σχεδιασμού, επειδή καθοδηγεί την ομάδα σας και εστιάζει σε μια συγκεκριμένη ανάγκη ή σύνολο αναγκών. Στο στάδιο του ορισμού, διερευνάται κάθε πιθανή επανάληψη του προβλήματος και η πιθανή λύση του. Αποκτάμε μια πιο έντονη εστίαση με τη συνεχή διερεύνηση όλων των μεταβλητών που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα και ποια είναι η καλύτερη λύση.

Στο Design Thinking, το στάδιο Define είναι η αποσαφήνιση του προβλήματος, η κατανόηση του τι χρειάζεται να λυθεί. Από προϊόν σε υπηρεσία, η σαφήνεια σε ένα πρόβλημα είναι κρίσιμη, διότι θα οδηγήσει σε αυτό που η IDEO αναφέρεται ως δήλωση POV (Point of View). Το πρώτο στάδιο της σκέψης του σχεδιασμού είναι ενσυναίσθηση. Εδώ είναι που αρχίζουν όλα.

Μετά από ενδελεχή έρευνα στην ενσυναίσθηση, η φάση έρχεται η ώρα να καθορίσει το πρόβλημα. Φαινομενικά εύκολο στάδιο πολύ συχνά προκαλεί πολλά προβλήματα για την ομάδα που εργάζεται σε αυτή την πρόκληση. Απαιτεί διαφάνεια, κατανόηση, και πάνω απ' όλα — χρόνο. Η εξαγωγή συμπερασμάτων ή πιθανών προβλημάτων πολύ νωρίς περιορίζει το οπτικό μας πεδίο, καθιστώντας τη διαδικασία λιγότερο αποτελεσματική.

Αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας Design Thinking είναι ο ορισμός μιας ουσιαστικής και εφαρμόσιμων δηλώσεων προβλημάτων, την οποία ο σχεδιαστής στοχαστής θα εστιάσει στην επίλυση. Ακούγεται σαν πολλή ελεύθερη σκέψη και πειραματισμό, ενώ τα δύο πρώτα στάδια του Design Thinking, Empathize και Define, είναι περισσότερο σχετικά με την έρευνα. Ωστόσο, δεν πρέπει να υποτιμήσουμε ή να παραλείψουμε την όλη διαδικασία της σχεδιαστικής σκέψης, καθώς μπορεί να υπονομεύσει τις καλές προοπτικές της επιχείρησής μας. POV σας συλλαμβάνει το όραμα του σχεδιασμού σας, ορίζοντας την πρόκληση RIGHT να αντιμετωπίσει στις συνεδρίες ιδεασμού.

Αν και οι περισσότεροι άπληστοι οπαδοί του fitness θα διαφωνούσαν, Ορισμός δεν είναι από τα πιο δημοφιλή στάδιο της διαδικασίας Design Thinking. Βελτιστοποιήστε τη διαδικασία σκέψης του σχεδιασμού σας, μοιράζοντας άμεσα τη δουλειά σας με άλλους, λαμβάνοντας ανεκτίμητη γνώση με βάση την άμεση εισαγωγή και την πραγματική αλληλεπίδραση του χρήστη, και να ενισχύσει την επιτυχία της διαδικασίας σχεδιασμού σας σκέψης. Στην πραγματικότητα, η ανάλυση και η σύνθεση συχνά συμβαίνουν διαδοχικά σε όλα τα στάδια της διαδικασίας Design Thinking. Η δήλωση προβλήματος δεν προορίζεται για να δημιουργήσει μια συγκεκριμένη λύση ή έναν τρόπο για να ικανοποιήσετε τις ανάγκες των χρηστών σας στην υπηρεσία, την εμπειρία ή το προϊόν που σχεδιάζετε.

Οι βασικοί πυλώνες της σχεδιαστικής σκέψης είναι η επανασχεδιασμός του προβλήματος με ανθρωποκεντρικούς τρόπους, η σκέψη έξω από τις προφανείς λύσεις, και η υιοθέτηση μιας χειρωνακτικής προσέγγισης στο στάδιο του πρωτοτύπου σχεδιασμού και του δοκιμαστικού σταδίου. Με άλλα λόγια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Why-How Laddering ξεκινά με το ερώτημα Γιατί να καταλάβω πώς μπορούν να λύσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα ή σχεδιαστική πρόκληση. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι η σχεδιαστική σκέψη είναι μια επαναληπτική διαδικασία, που σημαίνει ότι δεν λαμβάνουν χώρα μόνο σε ένα συγκεκριμένο βήμα, αλλά συχνά συμβαίνουν συνεχώς σε κάθε στάδιο της διαδικασίας σχεδιαστικής σκέψης. Δημιουργία αναλογίας − Η σχεδιαστική σκέψη περιλαμβάνει επίσης, μεταξύ πολλών άλλων, τον τρόπο δημιουργίας συνδέσεων μεταξύ του προβλήματος στο χέρι και άσχετων εικόνων.